Girit’in kuzeybatısındaki bir deniz yatağında bulunan ve M.Ö. 60 yılına ait olduğu ifade edilen Antikythera batığında, Yunan ve Roma mitolojisi kahramanı Herkül’ün mermer kafası bulundu.

IFLScience’ta yer alan habere göre dalgıçlar, kalın bir mercan tabakasıyla kaplanmış, bacakların alt kısımlarını içeren mermer bir heykel kaidesi ve Herkül’ü tasvir ettiğinden şüphelendikleri bir de heykel başı buldular. 

Habere göre, ilk olarak 1900 yılında sudan çıkarılan “Antikythera’nın Herkülü” adlı heykel de başsız bir şekilde bulunmuştu.

Öte yandan, dalgıçların deniz birikintilerine gömülü iki de insan dişi çıkardığı kaydedildi. Dişlerin genetik ve izotopik analizi, yaklaşık 2000 yıl önce söz konusu gemide yelken açan insanlara ait olduklarını gösteriyor. 2016 yılında da batıkta, Pamphilos takma adı verilen 2000 yıllık bir de insan iskeleti bulunmuştu.

Keşifler, Doğu Akdeniz’den Roma’ya doğru yolculuk ettiği varsayılan batığın büyük olasılıkla yaklaşık 40 metre uzunluğunda bir ticaret gemisine ait olabileceğini gösteriyor.

Kaynak:  https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/2000-yillik-batiktan-herkulun-kayip-kafasi-cikti-1949804

Tagged with:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir